Back

ⓘ Balcıl keseli Avustralyanın güneybatısında yasayan bir keseli türü. Tarsipedidae familyasının tek üyesidir. Bir fare büyüklüğünde olan Balcıl keseli nektar ve p ..




Balcıl keseli
                                     

ⓘ Balcıl keseli

Balcıl keseli Avustralyanın güneybatısında yasayan bir keseli türü. Tarsipedidae familyasının tek üyesidir. Bir fare büyüklüğünde olan Balcıl keseli nektar ve polen ile beslenir ve yasadığı bölgede çiçeklerin polenlesmesinde önemli rol oynar.

                                     

1. Özellikleri

Balcıl keseliler kuyrukları ile 13.5 - 19.5 cm uzunluğa kuyruk 7 - 10.5 cm ve 7 - 16 gram ağırlığa ulasır. Postlarının üstü gri-kahverengidir ve yanlarına doğru kızıllasır. Sırtlarında, kafalarından kuyruklarına kadar varan 3 uzun çizgi olur. Karın kısımları bej rengidir. Gözleri ve kulakları büyük, ağızları sivri olur.

                                     

2. Yasam alanı ve yayılımı

Balcıl keselinin yayılımı, sadece Güneydoğu Avustralyanın sahile yakın kısımları olmak üzere oldukça kısıtlıdır. Seyrek ağaçlı ve çalılık bölgelerde yasar.

                                     

3. Yasam sekli

Genelde gece aktif olan Balcıl keselinin görme ve duyma kabiliyeti çok iyidir ve çok iyi tırmanıcıdır. Yiyecek ararken görme ve koku alma duyularını kullanır. Çalıların arasında tırmanırken kuyruğunu besinci el gibi kullanır. Uyumak için terk edilmis kus yuvalarına girer veya kendisi bir yuva yapar.

Balcıl keseli yasadığı bölgeye daima sadık kalır. Erkekler 1280 metrekarelik, disiler ise 700 metrekarelik bir alana sahip çıkar.

                                     

4. Beslenme

Balcıl keseli 2.5 cm kadar dısarıya uzatabildiği dili ile çiçeklerin nektar ve polenleri ile beslenir. Özellikle Banksia ve Dryandra cinslerinin çiçeklerini tercih eder. Çiçeklere ulasmak için ilginc tırmanma yöntemleri vardır. Örneğin bazen kuyruğuyla tutunup, kafa üstü sarkılarak çiçeklerin nektarını toplar. Böcek yediği çok seyrek görülür. Hayvanat bahçelerinde uçan sinekleri son derece yetenekli bir sekilde havada tutup yedikleri görülmüstür.

                                     

5. Üreme

21 - 28 günlük bir gebelikten sonra 2 - 4 yavru doğar. Doğan yavrular 5 miligram ağırlıkları ile bütün memelilerin arasında en küçük yavrulardır. Annenin kesesi içerisinde bulunan 4 memenin sütü ile 60 gün beslenirler. 60 gün sonra yavrular 2.5 gram ağırlığa ulasır ve keseyi terk eder. Bundan sonra iki hafta boyunca annelerini takip ederler. Anne yavrularını bazen sırtında tasır ve ara sıra süt ile beslemeye devam eder. 2 hafta sonra annelerinden ayrılırlar. Balcıl keselilerin ömürü genelde 1, bazen 2 yıl civarında olur.

                                     

6. Kitaplar

  • W. Gewalt: Der Honigbeutler in: Bernhard Grzimek Hrsg.: Grzimeks Tierleben Säugetiere 1, Bechtermünz Verlag, Augsburg 2004, S. 112 f, ISBN 3-8289-1603-1 unveränderter Nachdruck der Originalausgabe von 1980
  • Honey Possum in: Ronald M. Nowak: Walker’s Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, London 1999. ISBN 0-8018-5789-9
  • Ron D. Wooller und Eleanor M. Russell: Honigbeutler in: David MacDonald Hrsg.: Die große Enzyklopädie der Säugetiere, Könemann Verlag, Königswinter 2004, S. 858 f, ISBN 3-8331-1006-6 deutsche Übersetzung der Originalausgabe von 2001
                                     

7. Dıs bağlantılar

  • Honigbeutler auf Animal Diversity Web11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arsivlendi.
  • Fotogallerie
  • tarihinde alınmıstır.
                                     
  • norfolcensis Familya Tarsipedidae Cins Tarsipes Tarsipes rostratus Balcıl keseli Familya Acrobatidae Cüce uçar kuskusgiller Cins Acrobates Acrobates
  • Marsupialia - Keseliler Üst takım Ameridelphia Amerika keselileri Takım Didelphimorphia - Yenidünya keseli sıçanları Familya Didelphidae - Keseli sıçangiller
  • küçük ve orta boyda ağaçsıl keseli türlerin herhangi biridir. Uzun ve kalın kuyrukları olan dört ayaklı iki ön disli keseli hayvanlardır. Alt takım Phalangeriformes